18 Nisan 2013 Perşembe

Tabakhaneler için pratik ipuçları, yağların emülsifiye edilmesi.

Emülsiyonun doğru hazırlanması yağların kullanımındaki en önemli hususlardan birisidir. Ön emülsiyon yapılırken iyi bir emülsiyon elde edilmelidir. Herkesin bildiği gibi iyi olmayan ön emülsiyonlar kullanıldığında, yağların deriye penetrasyonu yeterince hızlı olmayacaktır hatta daha da kötüsü yağlar deri yüzeyine düzensiz olarak dağılacağından istenilen yağlama efekti elde edilemeyecektir. Yağların emülsifiye edilmesi hakkında genel tavsiyeler şunlardır:


Yağlar önce kendi aralarında güzelce karıştırılmalı daha sonra sıcak su ile (40 - 60 0C) 1:3 – 1:4 oranında seyreltilmelidirler.

Konsantre (>%80) ve yüksek viskozitedeki yağlar yavaş yavaş sıcak su ile (40 0C civarında) 1:4 oranında seyreltilmelidirler. Bu yağlar çok yüksek viskozitede faz değişimine uğrarlar. (Yağ içinde su emülsiyonundan su içinde yağ emülsiyonuna dönüşürler). Bu şekildeki bir işlem yerine yağlar suya ilave edildiğinde ise iyi olmayan emülsiyonlar oluşur ve yağların deride düzensiz olarak dağılma riski ortaya çıkar.
Uygun karıştırma ekipmanları ile mekanik olarak karıştırma sağlanmalıdır.
Bu genel tavsiyelerin uygulanması ile ön emülsiyon oluşturmak için en uygun yolun bulunması mümkündür. Suyun durumu ve tabakhanedeki koşullar bu durumu etkileyebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder